Levensbegeleiding en rituelen

Levensbegeleiding

“De vorm verandert, de essentie blijft.”

Meestal lukt het ons aardig om vanuit de levensvisie die we in de loop van de jaren bewust en onbewust hebben opgebouwd ons leven te leiden. Dat kan veranderen wanneer ons iets heel fijns of iets ergs gebeurd. Ineens ontstaan er levensvragen:

“Hoe zit het leven in elkaar dat dit mooie of dit erge mij kan overkomen?”
“Waarom moet mij dit overkomen?”
“Ik weet niet meer hoe ik nu verder moet?”
“Hoe vind ik mezelf terug?”
“Hoe moet ik omgaan met deze heftige emoties?”
“Hoe vind ik mijn energie en inspiratie terug?”

Maar het kan ook zijn dat u gewoon eens met een deskundige wilt praten over de belangrijke vragen van het leven, de balans wilt opmaken of praten over iets dat u in uw leven wilt veranderen.

Essentie biedt individuele of groepsgewijze begeleiding bij al dit soort levensvragen. Hieronder vindt u de vormen waarin u die steun kunt vinden.

 • Individuele begeleiding: de begeleiding begint altijd met een kennismakingsgesprek. Daarin verkennen we samen de vragen die u heeft. Aan het einde van dit gesprek maken we een begeleidingsplan op: hoeveel gesprekken gaan we voeren, hoe vaak en waar. Of is een van de groepen geschikt voor u? We spreken ook een voor u redelijke prijs af.

De gesprekken kunnen plaatsvinden in de praktijkruimte van Essentie , maar ook bij u thuis of tijdens een wandeling door mooie natuur.

 • Lotgenotengroepen: als ons iets ergs is overkomen hebben we vaak het gevoel dat mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als wij, de enige zijn die ons écht begrijpen. Essentie biedt gespreksgroepen aan voor rouwenden. Onder begeleiding van een deskundige kunt u ervaringen uitwisselen met lotgenoten. In de veiligheid van de groep kunt u tot verwerking komen en tot bewustzijn hoe u weer verder kunt gaan en wat daar voor nodig is.
 • Voor nabestaanden na zelfdoding verzorgt Essentie samen met Innerlijke Veerkracht van Anka Steinfort gespreksgroepen in Eindhoven. Zie hiervoor http://www.dse.nl/~nabestaanden/
 • Bij voldoende belangstelling stelt Essentie groepen samen rond een thema als: “Goed ouder worden.” “Wat is de zin van ons leven?” “Welke vormen van bezinning kunnen mij helpen.”
 • Het is mogelijk dat in de toekomst nieuwe vormen van begeleiding binnen Essentie ontwikkeld worden. Gedacht wordt aan groepen rond familie- of organisatieopstellingen ed.

 

Rituelen bij huwelijk of uitvaart

“In het ritueel krijgt het essentiële vorm.”

Met name belangrijke momenten in ons leven markeren we met een ritueel, zoals bij geboorte, schoolovergang, huwelijk en overlijden. Speciaal voor mensen die niet (meer) kerkelijk zijn en toch iets met spiritualiteit hebben, biedt Essentie de volgende mogelijkheden:

 • Huwelijksviering: samen met het paar wordt in een tweetal gesprekken verkend wat de essentie is van wat ze willen vieren en vervolgens wordt gekeken welke vormen, teksten, symbolen en muziek daarbij het beste passen. Van daaruit wordt een optimale en passende viering samengesteld.
 • Rituelen bij overlijden: rituelen zijn erg helpend om vorm te geven aan het definitieve afscheid. Zo kan een al of niet religieus gekleurd afscheidsritueel voor het overlijden zowel de stervende als zijn of haar naasten helpen om uiting te geven aan dankbaarheid en alle gevoelens die het afscheid meebrengt.

  Na het overlijden zijn er verschillende momenten waar een ritueel past. Te denken valt bijvoorbeeld aan een kleine samenkomst bij het sluiten van de kist.

  De uitvaart is een heel belangrijk moment, dat alle aandacht verdiend. Samen met de nabestaanden, maar desgewenst ook eerder nog met de stervende, wordt vanuit de eigenheid van diens levensverhaal de afscheidsviering opgezet. Teksten en muziek worden samen uitgekozen. De viering kan plaats vinden in elke gewenste locatie, van kerk tot park.

  De rituelen rond overlijden kunnen rechtstreeks worden aangevraagd door de nabestaanden, maar ook via de zorginstelling waar de stervende verblijft of via de uitvaartondernemer.

Roel Hekking

roelhekking50x67Na mijn theologiestudie (1980, Theologische Faculteit Tilburg) en opleiding tot gestaltthera...

Lees meer

Contactgegevens

Hoogstraat 20
6017 AR Thorn

Tel: +31 (0)6 107 691 54
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

Als u op de hoogte wilt blijven
dan kunt u mij volgen via:

LinkedIn Roel Hekking